Aluseline ehk pH-toitumine

Jaga kogemusi ja informatsiooni erinevate dieetide, süsteemide ja eluviiside kohta. Kõikide siin ära toodud dieetide katsetamine on omal vastutusel. Vajadusel konsulteeri oma arstiga!

Moderaator: tähetark

Foorumi reeglid
1. Me ei jaga Kaalujälgijate, Figuurisõprade jms kompetentsi kuuluvat infot, sh punkte ja programme.
2. Enne postitamist vaata järgi, kas sarnast teemat ei ole juba algatatud. Juhul kui on, jätka teemaarendust vastava postituse all.

Kõikide siin ära toodud dieetide katsetamine on omal vastutusel. Vajadusel konsulteeri oma arstiga!

Aluseline ehk pH-toitumine

PostitusPostitas eks70nene » 22 Apr 2010, 11:56

Et foorumis on ikka ja jälle juttu aluselistest ja happelistest toitudest, on paras teha pH-d käsitlev teema.
Tõin algatuseks siia üle oma toas olnud väljavõtte.

pH TASAKAALUSTAMINE

Meie organism talitleb väga kitsas happe-aluse tasakaalu (pH) vahemikus. Veri on nende muudatuste suhtes eriti tundlik. Ideaalis on vere pH kergelt aluseline – ligikaudu 7,45. Kui see muutub isegi vaid paari kümnendiku võrra, võib tulemuseks olla tõsine haigus või isegi surm. Kahjuks moodustab enamik meie söödavast toidust (liha, piimatooted, gaseeritud joogid, alkohol, kuumtöödeldud teraviljad) kehas väga suure happekoguse. Lõpuks ei suuda organism sellega enam toime tulla. Kui me ei lahenda probleemi organismi „leelistamisega“, on haigus, halb enesetunne ja surm paratamatud. Organismi leelistamine tähendab loodud hapete tasakaalutuse kõrvaldamist või mürgitustamist.
Teie organismis on mitmeid erinevaid pH-tasandeid, mida keha peab säilitama. Sülg on kergelt aluseline, magu on seedimise ajal tugevalt happeline, soolestik on tugevalt aluseline, uriin kergelt happeline (bakterite kontrolli all hoidmiseks). Kõige esmatähtsam on aga vere pH. Ma kordan veel kord, et kui vere pH kaldub normaalsest väärtusest 7,45 kõrvale isegi vaid mõne kümnendikkoha võrra, põhjustab see tõenäoliselt tõsise haiguse või surma. Arvestades pH tähtsust organismile, väärib täpsemat vaatlemist see, kuidas pH meie keha mõjutab ja kuidas me saama aidata kaasa õige p säilitamisele.
pH tähtsuse saab taandada kahele punktile.
1. Ensüümid. Ensüümid juhivad meie organismis iga metaboolset funktsiooni ja moodustavad immuunsüsteemi lahutamatu osa. Ensüümid töötavad optimaalselt konkreetse pH-näidu juures ja muutuvad mitteaktiivseteks, kui pH hälbib väga kitsast vahemikust või konkreetsest ensüümist.
2. Hapnik. Meie keha iga rakk vajab elamiseks ja tervise säilitamiseks hapnikku. Lihtsamalt, mida happelisem veri, seda vähem hapnikku rakkudel kasutamiseks on. Me ei hakka arutlema keemiliste protsesside üle, oluline on lihtsalt teada, et mehhanism on sama, mis on seotud happevihmade tapva toimega järvedele. Kalad surevad sõna otseses mõttes lämbumissurma, sest järves olev hape seob kogu kasutatava hapniku. Hapnik mitte ei kao kuhugi ära, vaid seda lihtsalt ei saa kasutada. Ja vastupidi, kui te suurendate järve pH-d, saab hapnikku jälle kasutada ja järv elustub jälle. Muide, tuleb märkida, et kasvajad on seotud happelise keskkonnaga (hapnikupuudusega) – mida kõrgem pH (mida rohkem on keharakkudes hapnikku), seda raskem on kasvajal edasi areneda.

Seega on tasakaalustatud pH elutähtis näitaja. pH pikaajaline tasakaalust kõrvalekaldumine ohustab meie enesetunnet – tegelikult meie elu. Meie organismi kõikide vedelike, kudede ja elundite pH-tasakaalu säilitamine on nii tähtis, sest meie organism on loonud süsteemi happe/aluse tasemete jälgimiseks ja tasakaalustamiseks igaks rakus ja biosüsteemis.

Mis mõjutab meie organismis pH-d?

Et paremini mõista süsteemi, mis meie organism on loonud pH-tasakaalu säilitamiseks, tuleb meil vaadelda, mis mõjutab pH-d (enamasti meid happelisemaks muutes) ja kuidas meie organism sellele muudatusele reageerib.
• Happeid moodustavad toidud. Pärast metaboliseerumist toodavad süsivesikud, valgud ja rasvad meie kehas erinevaid happeid. See tähendab, et kõik lihad, kala, kana, munad, piimatooted, kuumtöödeldud teraviljad ja rafineeritud suhkrud moodustavad meie kehas happeid. Happeid moodustavate toitude nimekirja tipus on tõenäoliselt koolajoogid. Need ei ole mitte ainult rafineeritud suhkru suure sisaldusega, mis on juba iseenesest väga happeline ja tekitab suurt happekogust, vaid enamik koolajookidest sisaldab suures koguses ka fosforhapet, rääkimata süsinikdioksiidist (hapete neutraliseerimisprotsessi lõppsaadus).
• Aluseid moodustavad toidud. Suuremas osas on aluseid moodustavad ja organismi vajalikku pH-d säilitada aitavaks toiduks ainult värsked puu- ja köögiviljad ning väga suures koguses antioksüdante sisaldavad tooted, näiteks rohevetikad, spirulina ehk sini-rohevetikas, müüroder ja harilik nisu. Tuleb märkida, et ehkki tsitruselised on väga happelised, töötleb keha neid aluselistena, nii et tegelikult on need väga tõhusad leelistajad.

Valkude ainevahetuse tulemusena toodetakse kehas väävelhapet ja fosforhapet; süsivesikud ja rasvad toodavad äädikhapet ja piimhapet. Et need happed on organismile mürgised, tuleb need eemaldada. Kahjuks ei saa neid happelise iseloomu tõttu väljutada neerude või pärasoole kaudu, sest happed kahjustaksid neid elundeid. Sellepärast organism neutraliseerib need happed – muundab happed happesooladeks hapete mineraalidega sidumise teel – naatriumi, kaltsiumi, kaaliumi ja magneesiumiga. Nimetatud ühenditest on kõige olulisem kaltsium.
Võti seisneb järgmises: kui kõikide olemasolevate hapete neutraliseerimiseks ei ole piisavalt mineraale, kasutab organism eelisõiguse süsteemi. Veri on eelisjärjekorra tipus – organism näppab mineraale ükskõik kust ja igalt poolt, enne kui laseb verel liiga happeliseks muutuda. Pidage meeles, et isegi väike kõrvalekalle vere pH-s põhjustab surma.
Sülg on eelisjärjekorra lõpus. Sülg on esimene, kust organism vere tasakaalustamiseks mineraale näppab. Seepärast annab sülje pH-taseme määramine varajase hoiatuse, kui teie organismisisene pH on muutumas liiga happeliseks. Hea tervise korral on sülje pH 7,45 nagu verelgi. Kui pH on 6,5–7,0, kimbutavad teid sageli külmetushaigused ja haiglane enesetunne. Kui pH on 5,5 või väiksem, võite üsnagi kindel olla, et teil on tõsine haigus. Peaaegu kõikidel vähihaigetel patsientidel on sülje pH-testi tulemus tugevalt happeline.
Kahjuks ei ole süljes suurt mineraalide varu ja teil tekib seal peagi mineraalide nappus. Pärast mineraalide ekstraheerimist uriinist ja pehmetest kudedest (mis loob hea kasvukeskkonna kasvaja levikule) pöördub organism oma suurima mineraalidevaru – luude – poole. Seega, kui teie toit moodustab liiga palju happeid (koosneb liigsest kogusest lihast, piimatoodetest, lihtsüsivesikutest, fosforhappest ja suhkrutest), hakkab organism madala pH tasakaalustamiseks ja surma vältimiseks üsna kiiresti näppama kaltsiumit teie luudest. Põhimõtteliselt ütleb teie organism, et eelistab surmale osteoporoosi.

Kuidas pH-d tasakaalustada?

• Muutke oma menüüd nii, et sööte vähem happeid moodustavaid toite ja rohkem aluseid moodustavaid toite. See tähendab, vähendage liha, piimatoodete, suhkru, alkoholi ja rafineeritud teraviljade tarbimist. Tarvitage rohkem värskeid köögivilju, puuvilju ja antioksüdantiderikkaid tooteid – rohevetikaid, müürotra ja spirulinat ehk sini-rohevetikat. Järgige 7. peatükis antud juhiseid.
• Lisaks on saada erinevaid spetsiaalseid leelistavaid tooteid. Tervisetoodete poest peaksite leidma leelistavad teed või tilgad. Magneesiumi ja mineraalidega tasakaalustatud kaltsiumkarbonaat (nn korallkaltsium) aitab samuti. Ka on olemas vett töötlevaid seadmeid. Need jagavad teie kraanivee kaheks osaks. Ühest joast tuleb happeline vesi, mida saab kasutada pesemiseks ja puhastamiseks; teine juga on aluseline ja seda kasutatakse joomiseks. Kahjuks on need seadmed üsna kallid – ligikaudu 1000 Ameerika dollarit.

Teine võimalus oma kraanivett lihtsalt magnetiseerida. Veekannu lühiaegne mõjutamine magnetväljaga võib vee pH-taset sõltuvalt mineraalide sisaldusest suurendada poole või enama punkti võrra. Ka on selle eeliseks vee pindpinevuse vähendamine, mis muudab vee keharakkude jaoks sobivamaks.


Lisaks veel:

Mis on pH?
pH, mis esindab vesinikuioonide kontsentratsiooni, on ükskõik millise aine happe/aluse tasakaalu arvväärtus.
• pH-skaalal on vesi neutraalne ja selle väärtus on 7,0.
• Hapete (näiteks soolhape ja sidrunhape) arvväärtused jäävad alla 7,0. Mida väiksem on number seitsmest, seda tugevama happega on tegemist. Lehmapiim pH-ga 6,5 on kergelt happeline, gaseeritud joogid pH-ga 3,0 on tugevalt happelised, maohape pH-ga 1,5 on väga happeline.
• Leeliselised on kõik ained, mille pH-näitaja on suurem kui 7,0. Mida suurem on number seitsmest, seda aluselisema ainega on tegemist. Veri pH-ga 7,45 on kergelt aluseline, kõhunäärmemahl teie soolestikus on tugevalt aluseline – pH 8,8, söögisooda on väga aluseline – 12,0.

____________________________________________________________________________________________________

• Leelistamine või surm. Vähendage suurel määral happeid moodustavate toitude, see tähendab liha, piimatoodete, suhkru, gaseeritud jookide, rafineeritud teraviljade jms tarbimist; lisage menüüsse leelistavaid toite, see tähendab rohevetikaid ja värskeid köögivilju. Jooge magnetiseeritud vett, kasutage mikroniseeritud vett või lisage joogivette pH suurendamiseks leelistavaid tilku.
• pH-d puudutav viimane soovitus: sülje kui tervise mõõdupuu pH-d tasub regulaarselt kontrollida. Te leiate selleks otstarbeks mõeldud spetsiaalsed lakmuspaberid enamikust tervisekaupade poodidest. Mõõtke pH-d kindlasti hommikul enne hammaste pesemist või söömist, sest need toimingud võivad teie suusisest pH-d ajutiselt muuta. Sülitage paar suutäit sülge kraanikaussi ja seejärel lakmuspaberile. Sülje ideaalne pH on 7,45 ringis. Kui te saate tulemuseks näidu, mis on väiksem kui 7,0, peate väga ruttu ja aktiivselt hakkama oma organismi leelistama.
Kasutaja avatar
eks70nene
 
Postitusi: 9076
Liitunud: 29 Juun 2008, 22:49
Asukoht: Belgia

Re: Aluseline ehk pH-toitumine

PostitusPostitas ingver » 27 Apr 2010, 12:08

Pilt
Kasutaja avatar
ingver
 
Postitusi: 1267
Liitunud: 09 Juun 2008, 16:17
Asukoht: Rakvere, Lennuki


Mine Erinevad dieedid ja süsteemid

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline

cron