Montignaci süsteem - lk 3 lingid tabelite allalaadimiseks!

Jaga kogemusi ja informatsiooni erinevate dieetide, süsteemide ja eluviiside kohta. Kõikide siin ära toodud dieetide katsetamine on omal vastutusel. Vajadusel konsulteeri oma arstiga!

Moderaator: tähetark

Foorumi reeglid
1. Me ei jaga Kaalujälgijate, Figuurisõprade jms kompetentsi kuuluvat infot, sh punkte ja programme.
2. Enne postitamist vaata järgi, kas sarnast teemat ei ole juba algatatud. Juhul kui on, jätka teemaarendust vastava postituse all.

Kõikide siin ära toodud dieetide katsetamine on omal vastutusel. Vajadusel konsulteeri oma arstiga!

Montignaci süsteem - lk 3 lingid tabelite allalaadimiseks!

PostitusPostitas tähetark » 17 Juun 2008, 20:12

Montignaci süsteem on aidanud paljusid inimesi. Isegi kaalun selle järgi toitumist proovida. Delfi naistefoorumi Kaalufoorumis käib koos seltskond, kes väga huvitavalt kirjutavad oma menüüsid, tõlgivad ning arutlevad. Loodan, et nad leiavad tee ka meie juurde.

Inglise keelne sait: http://www.montignac-intl.com/En/m7en.html

Minu kunagine tõlge Montignaci raamatust - vabandan juba ette, tõlge on konarlik ning tehtud aastat 8-9 tagasi:

Süsivesikud muudetakse ainevahetuse protsessis glükoosiks.
Esinevad toidus, mis maitseb magus – puuviljad, mesi, aga ka toidus, mis sisaldab tärklist. Tühja kõhuga peaks glükoosi tase veres olema 1g 1l vere kohta. Kui see tase langeb, hakkab pankreas tootma hormooni nimega glucagon, mis muudab glükoosi taseme veres taas normaalseks. Tühja kõhu peale söödud süsivesikutest saadav glükoos tõstab omakorda selle taseme maksimumini ning pankreas hakkab seepeale tootma insuliini, mis tekitab olukorra, kus üleliigne glükoos ladustatakse maksa ja lihastesse tuleviku tarbeks. Siis langeb glükoosi tase veres taas normaalsele tasemele. Tsükkel kestab u. 3h.

Jagame süsivesikud:

1. Head süsivesikud
2. Halvad süsivesikud

Halvad süsivesikud tõstavad veres glükoosi taset väga palju (hüperglükeemia) – nt suhkur nii üksi kui kombineerituna. Siia kuuluvad ka valge jahu, riis, kartulid ja mais.

Head süsivesikud tõstavad veres glükoosi taset vähesel määral. Siia kuuluvad täisteratooted, rafineerimata jahu, täisterariis ja eriti tärkliserikkad toidud, nt läätsed ja kuivatatud oad. Siia kuulub enamus puuvilju ja juurvilju, kapsas, broccoli, salat, jne.

Montignaci meetod põhineb heade ja halbade süsivesikute valimisel.

Ülekaalulisuse puhul on probleem toidu kvaliteedis, mitte kvantiteedis. Paks inimene võib kannatada hüperinsulinismi all, kõhn mitte, st. et ülekaalus inimesel eritab pankreas insuliini, mis glükoosi taseme veres alla viib, palju rohkem, kui tarvis oleks. Keha ladustab ebanormaalselt palju rasvu, selle asemel, et neid põletada. Hüperinsulinism, võimalik, et ka insuliiniresistantsus – st pankrease disfunktsiooni. Kõhna inimese keha põletab rasva. Seega, minnes kurja juureni – vaja on süüa häid süsivesikuid, et mitte stimuleerida pankreast nii palju insuliini eritama.

Glükeemiline indeks (GLI): välja töötatud süsivesikute headeks ja halbadeks jagamiseks selle alusel, kui palju nad tõstavad veres glükoosi taset.

KÕRGE GLI-ga SÜSIVESIKUD:

Maltoos (õlu) – (GLI) 110
valge leib (sai) - 70
Glükoos – 100
suhkruga teravili - 70
Küpsetatud kartul – 95
šokolaad - 70
Chipsid – 95
keedetud kartulid (kooritud) - 70
Riisijahu – 95
Koolajoogid, limpsid - 70
Modifitseeritud tärklis – 95
tavaline valge riis - 70
Purustatud kartul – 90
nuudlid, ravioli - 70
Crispid – 90
rosinad - 65
Mesi – 85
pruun leib - 65
Hamburgerisai – 85
keedetud kartulid (koorega) - 65
Porgandid (küpsetatud) – 85
moos - 65
Kornflakesid – 85
pikaterariis - 60
Popcorn – 85
banaan - 60
Kiirkeeduriis – 85
melon - 60
Kõrvits – 75
valge spagetti (kaua keenud)- 55
Arbuus – 75
juustuküpsised - 55
Rafineeritud suhkur/sukroos – 79

MADALA GLI-ga SÜSIVESIKUD

Täisteraleib – 50
leib (100% rafineerimata jahust) - 40
Pruun riis – 50
100% raf-mata jahust pasta al dente 40
Pikateraline Basmati riis – 50
kuivatatud aprikoos 35
Konservherned – 50
india mais - 35
Maguskartul – 50
metsik riis - 35
Täistera pasta – 50
toores porgand - 30
Valge spagetti al dente – 50
läätsed (pruun ja kollane) - 30
Värsked herned – 40
värske puuvili - 30
Rafineerimata teraviljad (ilma suhkruta) 40
prantsuse oad - 30
Kidney oad – 40
soja vermicelli . 22
Naturaalne mahl (ilma suhkruta) – 40
moos ilma suhkruta - 22
Must leib – 40
rohelised läätsed - 22
Täisrukkileib – 40
must shokolaad (70% kakaod) - 20
Fruktoos – 15
Soja – 15
Pähklid – 15
Värsked aprikoosid – 15
Rohelised juurviljad <15
Küüslauk, tomat - <15

Montignaci meetodi faasid:

1.keskmine toitainete GLI 0-35 – kaal langeb (I faas)
2.keskmine toitainete GLI 35-50 – kaal ei tõuse (II faas)
3.keskmine toitainete GLI 50-65 – kaal tõuseb
4.keskmine toitainete GLI 65-100 – kaal tõuseb kõvasti.

Montignaci meetod – I faas.

Kalorid ei mängi kaalujälgimise juures kõige tähtsamat rolli, nagu oleme siiani selgitanud. Montignaci meetod on valida toitained, mis soodustavad ainevahetust - põhimõte seega on jälgida toiduaine GLI ehk glycaemic indexi. Süüa nii madala indeksiga toitaineid kui võimalik, mitte otsustada kalorite järgi! I faasis GLI 0-35.

M. meetodil on 2 faasi –
I faas neile, kes kiiresti ja palju alla võtta soovivad, nende jaoks on II.faas vajalik soovitud kaalus säilimiseks. Need, kes ei soovi kaalu langetada, vaid tahavad tervislikult toituda, need jätku I faas vahele.

Alustades pange paika eesmärk. Selleks kasutage kehamassi indeksi arvutades oma optimaalne kaal. Rolli mängivad sugu, vanus, söömisharjumused ja pärilikkus – pole olemas kindlat mõõtu, kui palju peaks kaal nädalas langema.

Suhkur on halvim süsivesik. Keha vajab glükoosi, aga mitte suhkrut. Puuvili, kaunviljad, eriti teraviljad annavad kogu vajaliku glükoosi, suhkrut selleks pole vaja.

Leib – mida valgem, seda halvem. Parim GLI-ga 50, rafineerimata jahust tehtuna 40. Siiski – I faasis peaks leib olema välistatud, kuna selle GLI on üle 35.

Tärklis - head on läätsed ja oad, halb kartulid. I faasis soovitav elimineerida kartulid, kuna nende GLI on liiga kõrge ükskõik mis moel valmistatult. Madalaim indeks kartulil on koorega keedetuna.

Porgand – toorena hea süsivesik, küpsetatuna halb. Toorel GLI 35, küpsetades 85!
Aasia, basmati riis 50. Küpsetusprotsess tõstab indeksi, mida kauem ja rohkema veega teha, seda kõrgemale tõuseb GLI.. Parim variant on süüa pruuni pikaterariisi. Metsik india riis – GLI ainult 35 (kuna tegelikult pole riis, vaid uba)

Korralik pasta on kõvast nisust (hard wheat), mis on proteiini ja kiudainerikas, isegi rafineerituna alandab GLI-d. Keeda pastat alati al dente (hamba järgi) – ülekeetmine võtab aega ainult kriitilised mõned sekundid. Teine asi on pehmest viljast tehtud pastaga ja ka nt lasagne, fettucini, ravioliga. Seega ole tähelepanelik, mis pastat sööd - korralik spagetti on tehtud tugevast viljast (hard grain) ja pastifitseeritud ehk kõrge rõhuga töödeldud. Hiina vermicelli ja hiina nuudlid teine asi, kuna on sojast (väga soovitav).

Puuvili:
Sisaldavad süsivesikuid – glükoos, sahariin ja fruktoos. Ideaalne, kui puuvilja süüa tühja kõhuga, on hea seedimiseks, aga täis kõhuga süües ei pääse kõhust läbi ja tekitab gaase ning isegi väikese hulga alkoholi. Värske puuvili võiks olla iseenesest söömakord. Puuvili süüa hommikul tühja kõhuga, oodata 15 min ja siis hommikusöök. 2. Variant süüa õuna õhtul hilja vähemalt 3h peale sööki. Lõunal – 3h peale sööki. Maasikad, vaarikad, mustsõstrad, jõhvikad – võib süüa ka peale sööki. Ära koori puuvilja, koor sisaldab kiudaineid.

Alkohol:
I faasis 1 väike klaas (10cl) ei mõjuta. Ikkagi on parem alkoholist täiesti loobuda. Kuiv vein, kui üldse. Alkohol takistab kehal rasvu põletamast, kui kõht tühi on – seega keha ei kasuta ladestatud energiat. Aperitiivist loobuda! Tomatimahl või mineraalvesi võtta (või klaas väga kuiva sampust või veini.) Mitte suhkruga!

Kohvi stimuleerib pankreast insuliini eritama, joo dekofeiniseeritud või Arabica kohvi.

Piim – soovitavalt kooritud piima juua. Hea on 0% rasvasisaldusega valge pehme juust – proteiinirikas, aga vähe süsivesikuid. Väga head on ka normaal- või madala rasvasisaldusega jogurtid.

I faasis on väga oluline mitte jätta vahele ühtegi söögikorda – süüa kolm korda päevas.

II faas – kaalu stabiilsena hoidmine, selles faasis peab püsima kogu elu. GLI 35-50.

Selles faasis võimalik kombineerida kõrgema GLIga toitaineid madalama GLI toitudega, et nad üksteist tasakaalustaks – nt süües keedetud kartuleid (GLI 65) koos rohelise juurviljaga (GLI 15).

Põhimõtted:
1) elimineeri kõrge GLIga süsivesikud, eriti suhkur, valge jahu, kartulid, küpsetatud porgandid, mais, popkorn, valge riis, nuudlid, makaron, ravioli jne.
2) söö rohkem läätsesid, kuivatatud ube, herneid, rohelist juurvilja, rafineerimata teravilja, puuvilja.
3) kasuta häid rasvu – oliiviõli, hane- ja pardirasva, päevalilleõli jne.
4) loobu halbadest rasvadest – või, palmiõli jne.
5) eelista kala lihale (aga kana ilma nahata on väga sobiv)
6) väldi toidu valmistamist väga kõrgel temperatuuril, eriti praadimist.

Head lugemist!
In the end everything is going to be OK. If it´s not OK, it´s not the end.

Pilt
tähetark
 
Postitusi: 3610
Liitunud: 09 Juun 2008, 14:17

Re: Montignaci süsteem

PostitusPostitas vohmalda » 17 Juun 2008, 20:19

Kas see on nüüd see kuulus GI-süsteem? :D
Pilt
Kasutaja avatar
vohmalda
 
Postitusi: 3782
Liitunud: 09 Juun 2008, 17:06

Re: Montignaci süsteem

PostitusPostitas tähetark » 17 Juun 2008, 20:30

Just :P
In the end everything is going to be OK. If it´s not OK, it´s not the end.

Pilt
tähetark
 
Postitusi: 3610
Liitunud: 09 Juun 2008, 14:17

Re: Montignaci süsteem

PostitusPostitas nämmik » 30 Juun 2008, 09:29

viewtopic.php?f=22&t=80 On ju küll!
Aga muidu tere tulemast!
Pilt
Kasutaja avatar
nämmik
 
Postitusi: 182
Liitunud: 09 Juun 2008, 16:23
Asukoht: tallinn, õismäe

Re: Montignaci süsteem

PostitusPostitas eks70nene » 30 Juun 2008, 10:13

Tähetark, heida siis see palun sinna jah a14

(Keerasin nüüd silmad kuklast jälle nina kohale ja nägin märgitud teemasid tõesti :oops: Nii juhtub, kui nii palju korraga on uut ja põnevat materjali lugeda - loodetavasti on "kaart" varsti peas ja ei lidu pidevalt pimesi ja peata ringiratast, olulisi tänavaid vahele jättes)
Kasutaja avatar
eks70nene
 
Postitusi: 9037
Liitunud: 29 Juun 2008, 22:49
Asukoht: Belgia

Re: Montignaci süsteem

PostitusPostitas tähetark » 30 Juun 2008, 10:30

eks70nene kirjutas:(Keerasin nüüd silmad kuklast jälle nina kohale ja nägin märgitud teemasid tõesti :oops: Nii juhtub, kui nii palju korraga on uut ja põnevat materjali lugeda - loodetavasti on "kaart" varsti peas ja ei lidu pidevalt pimesi ja peata ringiratast, olulisi tänavaid vahele jättes)


:lol: Eks see navigeerimine nõuab harjutamist jah, aga varsti on asi käpas ha0065
In the end everything is going to be OK. If it´s not OK, it´s not the end.

Pilt
tähetark
 
Postitusi: 3610
Liitunud: 09 Juun 2008, 14:17

Re: Montignaci süsteem

PostitusPostitas Dr.Peach » 21 Juul 2008, 11:17

Otsisin endale netist materjale GI kohta ja panen siia ka üles, ehk on kellegi kasu a13

Väike tõlge, formaatimine tabeliks ja voilaaaa!
Viimati muutis Dr.Peach, 29 Sept 2008, 17:48, muudetud 1 kord kokku.
Pilt
Pilt
Kasutaja avatar
Dr.Peach
 
Postitusi: 782
Liitunud: 09 Juun 2008, 16:08
Asukoht: Tallinn-Neeruti

Re: Montignaci süsteem

PostitusPostitas Caro » 21 Juul 2008, 11:43

Hm. Sorteerisin selle tabeli enda jaoks GI väärtuse järgi ära ja tuleb välja, et kreeka pähklid ja vahtrasiirup on vastavalt 15 ja 19 GI-ga. Need on mu absoluutsed lemmikud. Ja üldse on seal eesotsas palju sellist, mida ma väga armastan.

Kuidas Montignac-i puhul kogustega on? Oletame, et ma söön ainult alla 35 GI-ga toitu, siis milline on soovitatav kalorihulk, kas ikka baasainevahetuse järgi? Ja kuidas on päevakogusega? Näiteks osades puuviljades on päris vähe kaloreid ja neid võib vabalt päeva jooksul 1-1.5kg ära süüa, kas Montignac-il on juhtnööre ka selle kohta, kui suur võib üks portsjon maksimaalselt olla?
Kasutaja avatar
Caro
Administraator
 
Postitusi: 2120
Liitunud: 09 Juun 2008, 14:06
Asukoht: Tartu

Re: Montignaci süsteem

PostitusPostitas eks70nene » 21 Juul 2008, 15:26

Hmm, ma vaatasin Peachi antud tabelit ja olen üsna segaduses. Milliselt saidilt sa selle said?

Asi selles, et, esiteks, on see tabel liiga vähe eristav erinevate toiduainete osas. Teiseks, on seal täiesti vastupidiseid andmeid osade toiduainete, k.a vahtrasiirupi, riisi jne kohta võrreldes Montignaci originaaltabelitega.
GI-uuringuid on tehtud erinevates riikides ja on selgunud, et teatud toiduainete, nt juurviljade osas on GI-indeksi näitajad pisut erinevad. Siiski jäävad tulemused enamasti sama vahemiku piiridesse, s.t toiduaine ei muutu lubatust nö mittelubatuks. Ma olen põhjalikumalt uurinud lisaks Montignaci tabelitele rootslaste GI-tabeleid. Tulemused on laias laastus samad.

Ma soovitaksin toiduaineid valides lähtuda originaaltabelitest (http://www.montignac.com/en/ig_tableau.php). Tolle saidi punase ja oranzhi tabeli olen ma eesti keelde tõlkinud (neid saab vaadata blogist: http://www.monelin.wordpress.com). Rohelise tabeli tõlkimiseni pole ma veel jõudnud.

Soovitan tollelt originaalsaidilt kindlasti lugeda küsimuste-vastuste rubriiki. Hästi palju vastuseid saab sealt oma küsimustele. Shokohoolikutele muuhulgas ka selline rõõmustav uudis, et 30 g tumedat shokolaadi (kakaosisaldus üle 70%. P.S. Kalevi tumedad shokolaadid suuremas osas sellele nõudele ei vasta) päevas on täitsa lubatud süüa. Klaas punast veini päevas täis kõhu peale samuti. See selleks, muud kasulikku on seal ka :)

Koguste osas on nii, et mina olen alati lähtunud soovitatud max maomahust (mitte üle 500 g toitu ühel toidukorral) ja otsapidi huvi pärast jälginud ka kaloreid. See viimane on küll suhteliselt tarbetu, kui süüa ainult rohelise tabeli toite + kala/liha/muna. Igatahes mulle on see süsteem sobinud juba üle poole aasta. Kõik ülekilod sain maha 3 kuuga (11,5 kg), ülejäänud 2,5 kg on tiksunud maha veel lisaks.

Montignaci GI-meetod ei ole iseenesest üldse dieet. See on omaette toitumistava. 1. faasis ehk kaalu alandamise faasis soovitatakse piirduda rohelise tabeliga + kala/liha/muna. Mõnikord võib selles faasis süüa ka oranzhi tabelisse kuuluvadi toite, AGA siis ei tohi tolles toidukorras olla rasva.
2. faas on kehakaalu hoidmise faas ehk siis tavaline igapäevane söömine pärast soovitud kaaluni jõudmist. Sinna võib aeg-ajalt kuuluda punase tabeli toite, kuid valides tasub säilitada kaine mõistus. Minu toidulauale satub punasest tabelist väga üksikuid asju maksimaalselt 1x kuus. Ja mitte hullust põhimõttekindlusest, vaid lihtsalt kuidagi iseenesest ja märkamatult on mu söömisharjumused ja maitsemeel totaalselt muutunud. Õnneks just paremuse suunas.

Igatahes on see meetod minu meelest väärt süvenemist. Ja seda saab edukalt rakendada muude kasutatavate meetoditega, s.h siin hästi populaarse looserdamisega, aga ka lahussöömisega ja mitme muu meetodiga.
Kasutaja avatar
eks70nene
 
Postitusi: 9037
Liitunud: 29 Juun 2008, 22:49
Asukoht: Belgia

Re: Montignaci süsteem

PostitusPostitas Caro » 21 Juul 2008, 15:48

Uurisin nüüd eks70nene antud tabelit ja seal oli vahtrasiirupi GI 65. :shock:

Leidsin rohelisest tabelist ka oma lemmiku Wasa Fiber. Siit järgmine küsimus. Millise GI-ga võiks olla meie Merevaigu sulajuust? Diagonaalis üle vaadates midagi sarnast silma ei hakanud.
Kasutaja avatar
Caro
Administraator
 
Postitusi: 2120
Liitunud: 09 Juun 2008, 14:06
Asukoht: Tartu

Re: Montignaci süsteem

PostitusPostitas eks70nene » 21 Juul 2008, 16:32

Sellelaadset juustu pole tabelis, jah. Tegelikult juustud (ega ka liha/kala/muna) ei kuulu sellesse tabelisse, sest neil pole GI-näitajat.

Merevaiku ei ole ammuilma söönud ega karpi uurinud, aga alustaksin sellest. Uuri, ega seal mingeid jamasid sisse pole pandud. Nagu öeldud, juustudel GI-indeks puudub, kuid juhul, kui juustutoodetesse on pandud modifitseeritud aineid, tekib too GI-indeks. Ja mitte hea näitajaga.
Seega, kui merevaigus jamasid sees pole, siis sobib too vabalt söömiseks.
Kasutaja avatar
eks70nene
 
Postitusi: 9037
Liitunud: 29 Juun 2008, 22:49
Asukoht: Belgia

Re: Montignaci süsteem

PostitusPostitas Siiliplika » 21 Juul 2008, 17:12

Ma sellel alal suhteliselt totu veel..nii et ärge nüüd lolli küsimuse pärast pahandage- Millist juustu süüa võib? v kuidas ma aru saan milline on heade GIdega juust???
Pilt
Kasutaja avatar
Siiliplika
 
Postitusi: 2347
Liitunud: 21 Juul 2008, 16:17
Asukoht: Väike-Maarja

Re: Montignaci süsteem

PostitusPostitas eks70nene » 21 Juul 2008, 18:21

Ei mingit pahandamist :)

Tavaliste juustudega pole üldiselt mingit muret, nendes puhtalt valk ja rasv, ei mingit GI-d. Aga need sulatatud juustud/suitsujuustud jms mitmest asjast kokkukeeratud juustud võivad sisaldada igasuguseid erinevaid aineid, mida pole organismil sugugi vaja pole. Igaks juhuks tasuks karpi uurida. Ehk on täitsa OK sisu, mine tea.
Kasutaja avatar
eks70nene
 
Postitusi: 9037
Liitunud: 29 Juun 2008, 22:49
Asukoht: Belgia

Re: Montignaci süsteem

PostitusPostitas Siiliplika » 21 Juul 2008, 21:06

kas siis neid toiduaineid mis on 0-35 GI-d võib süüa päevajooksul piiramatus koguses, v on mingid grammid ka enile ette nähtud?
Pilt
Kasutaja avatar
Siiliplika
 
Postitusi: 2347
Liitunud: 21 Juul 2008, 16:17
Asukoht: Väike-Maarja

Re: Montignaci süsteem

PostitusPostitas eks70nene » 21 Juul 2008, 21:16

Piiramatus koguses ei ole midagi kunagi soovitatav süüa ;)

Ma soovitaksin alguses lähtuda kilokaloritest, mis langetamiseks vajalikud on, kasutades seejuures rohelise tabeli toiduaineid + kala/liha/muna/juust/kodujuust. Ja, nagu ülalpool öeldud, soovitan mina mitte ületada ühe toidukorra ajal kaaluliselt 500 g.
Kasutaja avatar
eks70nene
 
Postitusi: 9037
Liitunud: 29 Juun 2008, 22:49
Asukoht: Belgia

Re: Montignaci süsteem

PostitusPostitas Dr.Peach » 21 Juul 2008, 22:03

http://www.lowglycemicdiet.com/gifoodlist.html
sealt sain mina oma andmed, äkki panin ise puusse hoopis????Ärge siis uskuge, mida ma seal kokku jahusin a100See vahtrasiirup tunduski kahtlane....
Pilt
Pilt
Kasutaja avatar
Dr.Peach
 
Postitusi: 782
Liitunud: 09 Juun 2008, 16:08
Asukoht: Tallinn-Neeruti

Re: Montignaci süsteem

PostitusPostitas Caro » 21 Juul 2008, 22:24

Vaatasin seda lehte ja lugesin sealt välja, et tegemist on hoopis vahtrasiirupimaitselise tootega. Ehk siis midagi madala GI-ga + õiged värvi-, maitse- ja aroomained. Jama lugu. :evil:

Aga vahtrasiirupi dieet on muidu täiesti olemas(totaalselt tervist kahjustav, aga jah). :twisted:
Kasutaja avatar
Caro
Administraator
 
Postitusi: 2120
Liitunud: 09 Juun 2008, 14:06
Asukoht: Tartu

Re: Montignaci süsteem

PostitusPostitas Siiliplika » 09 Aug 2008, 18:20

klge..tõlgin siin pikemat aega rohelist tabelit..pole eriti kuskile jõudnud..seepärast küsin et kas makarone ei või tarbida?täistera omasid ma mõtlen? v siis täistera hommikuhelbeid-neid Fitnessi omasid...vaatasin et metsik riis on lubatud
Pilt
Kasutaja avatar
Siiliplika
 
Postitusi: 2347
Liitunud: 21 Juul 2008, 16:17
Asukoht: Väike-Maarja

Re: Montignaci süsteem

PostitusPostitas eks70nene » 09 Aug 2008, 19:04

Siiliplika kirjutas:klge..tõlgin siin pikemat aega rohelist tabelit..pole eriti kuskile jõudnud..seepärast küsin et kas makarone ei või tarbida?täistera omasid ma mõtlen? v siis täistera hommikuhelbeid-neid Fitnessi omasid...vaatasin et metsik riis on lubatud


Ma panen allapoole väljavõtted Varstipeenikese toast, seal millalgi vastasin samalaadsele küsimusele. Fitnessi helbed ega muud inimkrõbinad ei sobi. Toored kaerahelbed sobivad madala GI poolest, a kas ka söödavad on, ei oska öelda. Mõned segavad neid naturaalse jogurti sisse küll. Keedetud kaerahelveste GI hüppab lubamatult kõrgele.
Aga siin vastused jahutoodete, pasta ja riisi kohta. Kui miski ikka segaseks jääb, küsi aga juurde, eks.

varstipeenike kirjutas:Teate, ma sirvisin täna KJ põhivihikut (seda uue süsteemi oma) ja seal oli GI ilusti välja toodud ja lausa terve peatükk sellele pühendatud. Et miks GI madalal hoida on kasulik jne. Aga, ära oli toodud väga üldises plaanis sobivad toiduained, näit must leib, näkileib, täisterapasta ja -riis. Kui ma hästi mäletan, siis Montigniac vist neid just ei soosinud. Et kust see vahe tuleb, aru ma ei saa. Või on Mont ja GI ka erinevad?


eks70nene kirjutas:GI-näitajatega on nii, et ehkki näitajad pisut kõiguvad, jäävad toiduained reeglina ikka lubatud vahemikke, mis vastavad nö lubatud, piirangutega lubatud ja vältimistvajavate toiduainete tabelitele.
Edasi tuleb nüüd see osa, et mis on mis riigis need nö soositud toidud. Mulle tundub, et siin tehakse teatud piirides sohki ja laiendatakse liivakasti üsna omavoliliselt - tähendab, et algset Montignaci kohandatakse vastavalt oma riigis peamiselt levinud toitumistavadele.

Jahutoodetega on nii, et TÄISTERAjahutooted, nt pasta, riis (leivast me veel ei räägi) kuuluvad oranzhi ehk piirnagutega lubatud tabelisse. S.t, neid (ükskõik milliseid oranzhi tabeli toite) süües ei tohi samas toidukorras sisalduda rasvu (nt õli, pähkleid, võid, avokaadot).

Leivaga on siis lood pisut keerulisemad.Täisterajahust valmistatud leib kuulub sinna piirangutega tabelisse juhul, kui on valmistatud juuretisepõhiselt ja ilma suhkruta. Sellist vist supermarketitest ei leia (ehkki ma kord kuulsin, et üks leib Eestis kaubanduses pidi vastama nendele kriteeriumidele, aga ma muidugi ei tea milline).

Ja kõige viimaks:
Montignaci meetodil on kaks faasi.
1. faas on kaalu alandamise faas. Papa Montignac ise ütleb, et see peaks koosnema ainult rohelise tabeli toiduainetest + kala/muna/liha, ning seda faasi tuleks järgida soovitud kaalu saavutamiseni.
2. faas on eluaegne ehk kaalu säilitamine. Selle käigus tohib vabalt kasutada rohelise ja oranzhi tabeli aineid (neid siis ilma rasvata sama toidukorra ajal, eks) ning aeg-ajalt võivad menüüsse kuuluda punase tabeli toidud.

Ideaalis on siis nii asi. Paljud inimesed miksivad siiski 1. faasis rohelist ja oranzhi tabelit, punast puutumata. Midagi hullu sellest ei sünni, lihtsalt protsess pikeneb natuke. Igatahes on see juba inimeste endi modifikatsioon, mitte algne soovitus :)
Kasutaja avatar
eks70nene
 
Postitusi: 9037
Liitunud: 29 Juun 2008, 22:49
Asukoht: Belgia


Järgmine

Mine Erinevad dieedid ja süsteemid

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot] ja 1 külaline